HomeHome  SDManija portalSDManija portal  CalendarCalendar  GalleryGallery  FAQ/УпутствоFAQ/Упутство  ТражиТражи  Листа члановаЛиста чланова  Корисничке групеКорисничке групе  Региструј сеРегиструј се  Приступи  
web counter
Тражи
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Navigation
 Portal
 Индекс
 Листа чланова
 Профил
 FAQ/Упутство
 Тражи
Affiliates
free forum

April 2019
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
CalendarCalendar
Oglasi

adhitz

 

Instalacija Linux operativnog sistema

Погледај предходну тему Погледај следећу тему Go down 
Аутор Порука
Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 903
Points : 4638
Reputation : 94
Join date : 07.06.2009
Age : 28
Локација : Smederevo

Instalacija Linux operativnog sistema Vide
ПорукаНаслов: Instalacija Linux operativnog sistema   Instalacija Linux operativnog sistema Empty19/6/2009, 20:41

Šta je Linux?

Linux je višekorisnički i višezadaćni (multiuser & multitasking) operativni sistem nastao kao hobi mladog finskog studenta Linusa Torvaldsa ranih devedesetih godina prošlog stoljeća. Od tada Linux se postepeno razvijao i velikim koracima grabio naprijed ka računarima miliona korisnika širom svijeta. Vremenom je Linux postao veoma ozbiljan operativni sistem koji je našao svoju upotrebu kako na serverima tako i na desktop računarima. Razvijao se brzo zahvaljujući mnogim faktorima, a jedan je pojava distribucija Linux operativnog sistema – kompanija specijalizovanih za pakovanje Linuxa sa softverom (SuSE, Debian, Mandriva i mnogo drugih).

U ovom tekstu provest ćemo Vas kroz instalaciju SuSE Linux-a, najpopularnije Linux distribucije među korisnicima u BiH. Postepeno je došlo do potrebe osnivanja Linux korisničkih grupa širom svijeta koje su se bavile pružanjem pomoći manje iskusnim korisnicima, organizacijom različitih događaja na temu Linux operativnog sistema i sličnog. Ukoliko niste upoznati, takva jedna grupa postoji i u Bosni i Hercegovini – Udruženje Linux korisnika Bosne i Hercegovine. Što se tiče pravnog aspekta, Linux je objavljen pod GNU licencom koja mu garantuje slobodu u svakom smislu. Iskreno se nadam da će vam ovaj tekst pomoći da se oslobodite straha, predrasuda ukoliko ih imate i sličnog. O Linuxu je mnogo napisano, dovoljno je da u polje za pretragu vašeg omiljenog pretraživača ukucate Linux i da dobijete nekoliko stotina miliona rezultata. A sada pripremimo se za posao.

Priprema za instalaciju

Kao što sam već spomenula, kroz tekst ćemo se baviti instalacijom SuSE Linux-a, najpopularnije distribucije među Linux korisnicima u Bosni i Hercegovini. Pored toga radi se o distribuciji koja se veoma orjentisala prema krajnjem korisniku i koju je relativno lagano instalirati. Međutim, treba da kažem da je gotova svaka vodeća distribucija veoma slična te vam je najbolje odabrati onaj Linux koji se najviše koristi u okruženju u kojem radite/živite. Prvo što je potrebno za instalaciju jeste da nabavite isti. To možete učiniti preuzimanjem sa stranice openSuSE projekta ili jednostavno popunjavajući narudžbenicu na oficijelnim stranicama Udruženja Linux korisnika Bosne i Hercegovine.

Planiranje

Planiranje je jedan od najvažnijih faktora za uspješnu instalaciju bilo kojeg operativnog sistema. Vaš instalacijski plan treba da pokrije kako instalirati, gdje instalirati, i šta bi ta instalacija mogla obuhvatiti. Planiranje nije uvijek baš zabavan proces, pa vam se nekada može učiniti da ste se vratili mnogo godina unazad. Dakle, prvo što treba uraditi jeste napraviti popis svih uređaja na vašoj mašini kako bi mogli znati sa čime radimo. Ovo je veoma važan korak, jer prilikom instalacije postoji mogućnost pojave problema sa vašim hardverom. Ovo je vjerovatno i najdosadniji dio prilikom priprema za instalaciju, kao i pri instalaciji uopće, ali vas može spasiti nepotrebne glavobolje i postavljanja pitanja na forumima te samim tim poštedjeti odgovora tipa “RTFM”.

Popišite sve o monitoru, tastaturi, mišu, modemu, skeneru, štampaču i ostalom hardveru koji imate spojen za računar. Dalje, potrebno je da saznate koji hardver imate „u vašoj mašini“. To je obično nešto teži dio, jer mnogi korisnici računara zapravo ne znaju kako da dođu do tih informacija. Ukoliko na svom računaru imate instaliran neki drugi operativni sistem kao što je Microsoft Windows onda postoje mnogi alati za određivanje tog hardvera (npr. Everest, op.ur.). Također, veliki dio potrebnih informacija možete saznati direktno iz BIOS-a na vašem računaru. Na mnogim mašinama, prilikom paljenja dovoljno je pritiskati tipku Del ili F1 za ulazak u BIOS. Sa obzirom da je Linux portabilan operativni sistem (ima mogućnost rada na raznim platformama) jedna od stvari koju svakako treba da znate jeste koji tip procesora imate. Svakako treba da znate informacije o sljedećem hardveru spojenom na vaš računar: hard disku, CD-ROM-u, RAM-u, zvučnoj i grafičkoj kartici.

Sada kada ste popisali sav svoj hardver koji imate bilo bi veoma dobro da na Internetu potražite listu hardvera sa kojim Linux funkcioniše bez problema i uporedite je sa svojom listom hardvera. Ovaj korak nije toliko bitan, jer Linux bez problema funkcioniše sa najvećim dijelom raspoloživog hardvera kojeg imamo danas na tržištu. Ukoliko je vaš računar spojen u mrežu bilo bi korisno da saznate informacije kao što su: ime domene, IP adresa, Netmask, Gateway i ostale. Za ove informacije kontaktirajte svog mrežnog administratora.

Početak instalacije

Prije svega potrebno je da u BIOS-u podesite da je vaš primarni boot uređaj CD/DVD ROM (postupak ulaska u BIOS sam objasnio u tekstu iznad). Dakle, kada ste to uradili ubacite svoj instalacijski medij i na monitoru će se ubrzo pojaviti pozdravni ekran. Ubrzo nakon toga pojavit će se ekran na kojem možete da odaberete šta zapravo želite da radite: instalirate Linux operativni sistem, da provjerite svoju memoriju ili da instalirate operativni sistem sa posebnim opcijama. U ovom tekstu opisat ćemo uobičajenu instalaciju SuSE Linuxa pod pretpostavkom da nemate “egzotičnog” hardvera.
Instalacija Linux operativnog sistema Linux_pocetak_m
Izbor jezika

U ovom koraku možete samo izabrati jezik. Zahvaljujući Linux korisničkim grupama iz Bosne i Hercegovine Linux operativni sistem je lokaliziran te nakon instalacije možete izabrati bosanski jezik i bosanski raspored tastature. Uobičajeno je postavljen engleski jezik i engleski raspored tastature. Nakon izbora jezika i tastature pritiskom na Enter prelazimo na sljedeći instalacijski korak.
Instalacija Linux operativnog sistema Linux_jezik_m
Osnovno podešavanje sistema

Nakon odabira jezika instalacioni program će sam pokušati prepoznati o kojoj se konfiguraciji radi, pokušat će postaviti particijsku tabelu, raspored tastature i vremensku zonu.
Instalacija Linux operativnog sistema Linux_podesavanje_m
Izbor tipa instalacije

U ovom koraku potrebno je da odaberete tip instalacije. Neki od navedenih tipova jesu:

Nova instalacija – Odabirom ove opcije dolazi do nove instalacije Linux sistema na vaš računar. Treba napomenuti da će doći do prepisivanja operativnog sistema ukoliko ga imate, što će uzrokovati gubitkom svih vaših podataka.

Nadogradnja Linux distribucije – Odabirom ove opcije doći će do nadogradnje postojeće verzije Linux distribucije koju imate na noviju.

Popravak postojeće instalacije – Odabirom ove opcije dobit ćete nešto slično Recovery konzoli pod Microsoft Windows operativnim sistemom. Neke Linux distribucije kao što je SuSE Linux ovaj dio imaju izveden potpuno u grafičkom okruženju.

Particioniranje hard diska

Prije nego što krenete sa ovim korakom treba da kažem da za ove operacije postoji veliki broj Microsoft Windows aplikacija koje ovaj posao obavljaju veoma dobro, kao što je Partition Magic. Ukoliko niste particionirali svoj hard disk u pripremi za instalaciju onda to jednostavno možete učiniti iz instalacijskog programa. Mnogi od tih alata podržavaju automatsko particioniranje iz grafičkog moda, ali iz praktičnih razloga savjetujem vam da izaberete ručno particioniranje diska.

Međutim, prije samog postupka particioniranja treba da ukažem na različitost imenovanja Linuxovih particija. Kod Microsoft Windows operativnog sistema particije imenujemo slovima C:, D: i tako dalje. Kod Linux operativnog sistema particije se označavaju sa /dev/hdaX (gdje hda pokazuje da imamo standardni IDE HDD, a X označava broj particije). Ukoliko imamo dva IDE HDD-a, oni će biti označeni sa /dev/hda i /dev/hdb. Ukoliko imamo SCSI HDD on će biti označen sa /dev/sda. Sada kada znamo notifikaciju hard diskova i particija možemo reći nekoliko stvari o samom particioniranju. Prilikom particioniranja hard diska potrebno je da napraviti glavnu, native, particiju na koju će biti instaliran vaš Linux operativni sistem, te je potrebno da odaberete datotečni sistem za istu, i potrebno je da kreirate swap particiju.

U posljednje vrijeme prisutan je trend pravljenja Linux distribucija koje uopće ne koriste swap particiju iz jednog prostog razloga što današnje računarske konfiguracije raspolažu sa mnogo RAM-a. Kada ste izabrali datotečni sistem za svoju native particiju (jedan od Linux filesystema: ext2, ext3, IBM jfc, Reiser FS ili neki drugi) i odredili njenu veličinu, te odredili veličinu za swap particiju instalacijski program nas vodi na sljedeći korak. Ovdje treba napomenuti da korisnici koji se odluče na ručno particionisanje diska, a imaju Microsoft Windows operativni sistem, treba da postave tačku montiranja (mount point) na te particije. Recimo da vam je vaša FAT ili NTFS particija obilježena kao /dev/hda2. Potrebno je da postavite mount point na nju. Dakle, dvostruki klik na nju, i u polje gdje piše Mount Point upišite nešto tipa /mnt/windows (ili nešto drugo), kako bi nakon instalacije neometano mogli pristupiti podacima sa te particije.

Aktivacija swap particije

Jednom kada su particije kreirane, instalacijski program će tražiti swap particiju (ukoliko imate jednu od Linux distribucija koja zahtjeva postojanje swap particije). Ukoliko je instalacijski program ne nađe dobit ćete upozorenje nakon kojeg je neophodno da se vratite na korak particioniranja hard diska i napravite jednu swap particiju. Ukoliko vaš instalacijski program naiđe na više od jedne swap particije pitat će vas koju želite da koristite za aktivnu instalaciju. Kada odaberete koju swap particiju želite da koristite uslijedit će provjera da li na toj particiji postoje loši sektori (eng. bad sectors) – ukoliko to želite, te će uslijediti formatiranje te particije za swap. Nakon toga spremni smo za sljedeći korak.

Formatiranje particija

Nakon što ste odabrali swap particiju i završili sve sa njom, sljedeći prozor Vam donosi spisak Linux native particija koje treba da formatirate. Trebate formatirati svaku novu particiju koju ste napravili prilikom instalacije, te treba da ponovo formatirate bilo koju drugu particiju koju ste napravili prilikom neke od prethodnih instalacija, a na kojoj se ne nalazi bilo kakav sadržaj koji želite da sačuvate. Nakon toga, Linux instalacijski program će formatirati označene particije i odvest će vas do sljedećeg instalacijskog koraka.

Izbor paketa koje želite instalirati

Mnoge Linux distribucije prave svoj predložak paketa koje možete instalirati.
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника http://sdmanija.forumsc.net
Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 903
Points : 4638
Reputation : 94
Join date : 07.06.2009
Age : 28
Локација : Smederevo

Instalacija Linux operativnog sistema Vide
ПорукаНаслов: nastavak   Instalacija Linux operativnog sistema Empty19/6/2009, 20:46

Instalacija Linux operativnog sistema Linux_predlozak_m
To često nije baš dobro, jer se na vašem sistemu može pojaviti dosta paketa koje ne želite ili koji vam jednostavno ne trebaju. Zato je uvijek dobro sam izabrati pakete koje želite imati instalirane na vašem sistemu. Neke distribucije prave predloške prema različitim potrebama. Koliko će prostora zauzimati vaša Linux instalacija upravo zavisi od vas. Najmanja Linux instalacija može biti oko 30 MB, te na takvoj instalaciji nema ništa čime bi se mogao koristiti prosječan korisnik računara. Međutim, potpuna Linux instalacija u zavisnosti od distribucije može da zauzme od 8 do 10 GB. Svakako prilikom pojedinačnog izbora paketa trebate obratiti pažnju da neki od navedenih programa koje ste izabrali ne uzrokuje pad nekog drugog programa ili ne zahtjeva instalaciju još nekog programa. O tome će vas u najvećem broju slučajeva obavijestiti instalacijski program.
Instalacija Linux operativnog sistema Linux_softver_m
Odabir vremenske zone

U ovom koraku Linux instalacijski program će vas pitati koja je vaša vremenska zona i na kojoj radi BIOS. Nakon toga pitat će vas u kojoj regiji živite, te će prema tome pokušati odrediti neke druge osobine. Nakon ovog koraka instalacijski program nas vodi do sljedećeg koraka.

Poslije toga potrebno je da potvrdite sve navedene osobine koje ste postavili u koracima ispred i da se započne sa instalacijom operativnog sistema
Instalacija Linux operativnog sistema Linux_instalacija_m

Nakon tog dijela instalacije dolazi do završetka osnovnog dijela instalacije koji uključuje kopiranje datoteka na datotečni sistem, instalaciju menija i priprema za prvo podizanje sistema.

Instalacija Linux operativnog sistema Linux_mbr_m

Nakon ovog koraka dolazi do ponovnog pokretanja računara.

Drugi dio instalacije

Nakon što se računar ponovo pokrene počinjemo sa drugim dijelim instalacije SuSE Linux operativnog sistema. Taj korak obuhvata postavljanje šifre za administratora, dodavanje korisničkog računa, prepoznavanje mrežnih postavki i na kraju prepoznavanje ostalog hardvera.

Postavljanje šifre za administratora (root korisnika)

Sljedeći instalacijski korak jeste postavljanje šifre za administratora (root korisnika). Veoma važno je da samo vi raspolažete ovom šifrom jer root korisnik ima apsolutno sve ovlasti nad sistemom, te ukoliko neko osim vas zna tu šifru veoma lako može prouzrokovati štetu na vašem Linux operativnom sistemu. Nakon što unesete šifru, koja iz sigurnosnih razloga treba da bude duža od 6 karaktera, instalacijski program će tražiti da to potvrdite. Svakako treba da računate na to da je Linux case sensitive operativni sistem, tako da precizno morate voditi računa o tome kako šta imenujete, pišete ili slično.

Instalacija Linux operativnog sistema Linux_root_m

Dodavanje običnog korisničkog računa

U ovom koraku Linux instalacijski program tražit će da unesete ime i prezime korisnika, njegovo korisničko ime i šifru koju će korisnik da koristi. Nakon unosa šifre, instalacijski program će tražiti da to ponovo učinite iz sigurnosnih razloga. Također, na ovom instalacijskom koraku možete odabrati da li želite da korisnik bude automatski prijavljen prilikom dizanja sistema. Isto možete podesiti i nakon instalacije.

Instalacija Linux operativnog sistema Linux_korisnik_m

Prepoznavanje mrežnih osobina

U ovom instalacijskom koraku Linux instalacijski program će probati odrediti koju mrežnu karticu i modem imate. U najvećem broju slučajeva nećete imati problema oko prepoznavanja mrežne kartice. Međutim, nešto drugačija je situacija sa modemima. Najveći broj savremenih računarskih konfiguracija kojima raspolažemo u našim kućama ima softverske modeme poznate kao winmodemi. Linux ima dosta problema u prepoznavanju navedenih, ali u posljednje vrijeme napravljen je veliki pomak i na ovom polju te je situacija danas dosta drugačija. Eksterni, hardverski modemi će biti sigurno prepoznati bez problema. U ovom instalacijskom koraku možete, također, navesti IP adresu svoga računara, Netmask, Gateway i ostale osobine Vaše mreže. Isto možete navesti i nakon instalacije.

Instalacija Linux operativnog sistema Linux_mreza
Prepoznavanje uređaja na Vašem sistemu

U ovom koraku Linux instalacijski program probat će prepoznati uređaje koji su priključeni u vaš računar. Ovdje dolazi do pokušaja prepoznavanja monitora i grafičke kartice, kao i najbolje rezolucije prema istim, zvučne kartice i printera. Ukoliko neki od uređaja koje je Linux instalacijski program prepoznao ne odgovara onome koji ste zapisali u pripremama za instalaciju potrebno je da to promijenite ručnim izborom među ponuđenim uređajima (Linux instalacijski program Vam nudi tu mogućnost). Nakon što to uradite Linux instalacijski program će navedene stavke zapisati u konfiguracijskim datotekama.

Instalacija Linux operativnog sistema Linux_hardver_m
Poslije ovog koraka instalacija je gotova i na vašem monitoru pokazat će se ekran sa čestitkom nakon čega je Linux operativni sistem spreman za korištenje.
Instalacija Linux operativnog sistema Linux_cestitka_m


Iz svega navedenog možemo zaključiti da instalacija Linux operativnog sistema, konkretno SuSE-a, nije nešto čega bi se trebalo bojati. Vjerujem da će se uskoro i na vašem računaru početi veselo vrtiti ovaj operativni sistem, te se iskreno nadam da vam je ovaj tekst pomogao da napravite siguran prvi korak.
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника http://sdmanija.forumsc.net

Instalacija Linux operativnog sistema

Погледај предходну тему Погледај следећу тему Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum: Не можете одговорити на теме у овом форуму
 :: PC svet :: PC klinika, software -
Free forum | © phpBB | Free forum support | Контакт | Report an abuse | Create a blog