HomeHome  SDManija portalSDManija portal  CalendarCalendar  GalleryGallery  FAQ/УпутствоFAQ/Упутство  ТражиТражи  Листа члановаЛиста чланова  Корисничке групеКорисничке групе  Региструј сеРегиструј се  Приступи  
web counter
Тражи
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Navigation
 Portal
 Индекс
 Листа чланова
 Профил
 FAQ/Упутство
 Тражи
Affiliates
free forum

April 2019
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
CalendarCalendar
Oglasi

adhitz

 

Higijena racunara!!!

Погледај предходну тему Погледај следећу тему Go down 
Аутор Порука
Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 903
Points : 4638
Reputation : 94
Join date : 07.06.2009
Age : 28
Локација : Smederevo

Higijena racunara!!! Vide
ПорукаНаслов: Higijena racunara!!!   Higijena racunara!!! Empty19/6/2009, 22:24

Pod „higijenom” ovde se ne misli samo na ono zbog cega biste pohitali u supermarket po „magicnu” krpu ili najnovije sredstvo za uklanjanje fleka, vec na pravovremeno prepoznavanje simptoma „zamora” koje ce silicijumski mezimac poceti da pokazuje posle nekog vremena eksploatacije. O kakvim simptomima je rec? To su, recimo, besmislene poruke o greškama koje ne može da protumaci ni Microsoftov programer, plavi ekrani sa „sorry, ali nešto je crklo” porukama, restartovanje mašine usred poslednje misije u omiljenoj igri, beskrajno dugo podizanje sistema, neprijatni zvuci „oranja” po hard disku, gomila dubreta u Inboxu e-mail klijenta, prozori s opscenim sadržajima koji iskacu kao pajac iz kutije, lažni kvarovi modema i drugih hardverskih komponenti... Spisak se nastavlja u nedogled, a nije redak slucaj da se na jednom racunaru udruži po nekoliko „bubica” koje rad pretvaraju u istinsko mucenje.

Ima li leka? Naravno da ima, ali pre nego što vam „iskusni” komšija predloži kompletnu reinstalaciju sistema (univerzalno rešenje za sve probleme iz „zone sumraka” koje zvuci isto kao da vam lekar, kada mu se požalite na probleme s disanjem, predloži transplantaciju srca i pluca) – probistrite sledece redove jer možete naci upravo ono što vam je potrebno da nastavite da radite kao ranije.

Higijena... bukvalno

Hardverske komponente racunara ni izbliza nisu tako ranjive kao operativni sistem i drugi softverski elementi, ali postoje odredena pravila kojih se treba pridržavati. Komponente koje su najpodložnije kvarovima su centralni procesor, hard disk i monitor. Dok su procesori u poslednje vreme izloženi izuzetno visokim temperaturama zbog popularnog overklokovanja – retko ko pri tome pomisli da se overklokovanjem njihov radni vek skracuje i do 50 procenata , a hard diskovi se okrecu sve vecim i vecim brojem obrtaja u minutu, pa samo zamislite kakvom su habanju izloženi delovi u njemu kada je ta brojka odavno stigla do 120 obrtaja u sekundi (7200 u minutu). Dodajmo na sve ovo i povišenu temperaturu unutar samog kucišta (narocito ako ste poslušali mamu i kucište posadili kraj radijatora, „da mu ne bude hladno”), dolazimo do zakljucka da su komponente u našim racunarima izložene velikim naprezanjima pa se moraju redovno održavati kako bi se ocuvali stabilnost sistema i integritet našeg nervnog sistema. Medutim, pošto je vecina nas nepopravljiva kada je overklokovanje u pitanju , postoje odredena nepisana pravila kojih bi se trebalo pridržavati u cilju izbegavanja problema ili potpunog otkazivanja racunara. Najvažnije je obezbediti odgovarajuce hladenje, i to ne samo neposredno na procesoru nego i na drugim komponentama unutar kucišta, narocito hard diskovima i grafickim karticama koje proizvode toplotu kao male termocentrale. Dalje, važno je redovno cistiti pokretne delove sistema za hladenje, a kada je potrebno, treba ih i zameniti, preporucljivo nekim od skupljih i kvalitetnijih modela. Ovde nikako ne treba zaboraviti ni monitor, jednu od perifernih komponenti koja je izložena stalnom habanju; ekran možete zaštititi skrin-sejverima (pravim, nikako onim sa bogatom grafikom) i ukljucivanjem power saving režima – cak nije loše iskljuciti ga, ako ne sedite kraj racunara nekoliko casova.

Softverska higijena

Problemi koji nam vrlo cesto zagorcavaju svakodnevni rad, a cije se posledice ne mogu lako otkriti i otkloniti (kao prosta zamena komponente koja je „vrisnula”), posledica su raznolikih brljotina u samom operativnom sistemu. Ovim problemima bave se mnogi strucnjaci koji savetuju da se njihova pojava predupredi krajnje racionalnom upotrebom resursa racunara. Problemi mogu nastati iz nekoliko razloga. Najpre, to može biti nestabilnost samog OS-a, kao posledica aljkavosti programera i loše prilagodenosti razlicitim konfiguracijama koje su sastavljene od raznoraznih komponenti koje nisu uvek medusobno kompatibilne. Drugo, problem pravi i nemarnost korisnika koji bez razmišljanja instaliraju svaki program koji im dopadne šaka, ne razmišljajuci o tome kakve su posledice gomilanja nepotrebnih datoteka; opasno je i neselektivno brisanje aplikacija koje ostavljaju „repove” koji narušavaju stabilnost sistema. Trece, bezbednost umnogome remete razni virusi, trojanci i programi koji ne žele da vam budu „prijatelji”, a cesto ugrožavaju i hardver. Cetvrto, kvarovi i neispravnost komponenti mogu dovesti do nepravilnosti u radu, cestog blokiranja i pojave grešaka. Pod tackom pet svrstacemo sve ono na šta korisnik ne može da utice, a potpada pod pravila tzv. Marfijevog zakona – u tim slucajevima nikakvo znanje, intuicija niti vešt astrolog ne mogu da vam pomognu. Uprkos svemu, veliki broj korisnika prakticno se ne obazire na nabrojane probleme i prema operativnom sistemu se ponaša kao prema kontejneru bez dna.
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника http://sdmanija.forumsc.net
Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 903
Points : 4638
Reputation : 94
Join date : 07.06.2009
Age : 28
Локација : Smederevo

Higijena racunara!!! Vide
ПорукаНаслов: Re: Higijena racunara!!!   Higijena racunara!!! Empty19/6/2009, 22:25

Za dobro održavanje operativnog sistema neophodno je redovno preuzimati sigurnosne zakrpe koje proizvodac povremeno objavljuje. Mušicavost Windowsa je u velikoj meri ispravljena pojavom drugog Servica Packa, ali i pored toga mnogi korisnici savetuju prelazak na bezbednija rešenja kao što je neka od Linux distribucija. Osim zakrpa za operativni sistem, bar jedanput mesecno treba osvežavati drajvere za periferne uredaje kao što su graficke kartice, štampaci, modemi... Ako koristite neki od amd procesora, ne zaboravite da redovno instalirate nove via zakrpe za maticnu plocu (takozvani 4in1 ili Hyperion drajveri) koje ce rešiti problem softverske kompatibilnosti i povecati sveukupnu stabilnost sistema. Pomenucemo i osvežavanje bios-a maticne ploce, što nije procedura kojom se treba baviti cesto, ali u nekim slucajevima popravlja performanse racunara (pre osvežavanja „operativnog sistema” maticne ploce informišite se o unapredenjima koja nova verzija donosi i instalirajte samo ukoliko zaista imate koristi). Buduci vlasnici racunara bi trebalo dobro da razmisle o komponentama koje ce uvrstiti u novu konfiguraciju ili mogu da se odluce za unapred sklopljenu konfiguraciju koju su testirala strucna lica. Treba voditi racuna i o dostupnosti drajvera i korisnickih programa koji ce obezbediti udobniji rad jer nije svejedno da li za neko parce hardvera dobijate snažnu podršku, dok za drugo, koje je neznatno jeftinije, ne znate ni kako se zove.

Operativni sistem je veoma teško održavati, cak i u slucajevima kada mislite da znate sve o njemu i posedujete dobro uskladene i kvalitetne komponente. Zato cemo se pozabaviti pitanjem sistema zapisa fajlova na disku, koji je cest uzrocnik problema i nestabilnosti. Ono što karakteriše sva izdanja Windowsa od verzije za 1997. godinu (Windows 95 osr 2) jeste podrška za diskove vece od 2 GB, uoblicena novim fajl sistemom koji je logicno nazvan fat 32 (File Allocation Table). fat 32 je omogucio da se postojeci kapacitet diska iskoristi na znatno efikasniji nacin, zbog cinjenice da koristi manje klastere nego fat 16 cime se može uštedeti do pet procenata prostora. Pored ovoga upotrebom fat 32 dobija se i veca brzina pristupa tako da se aplikacije pod njim izvršavaju do pet odsto brže. Kao što vecina zna, svaki hard disk je podeljen na milione klastera u kojima se smeštaju podaci. Postupak beleženja podataka je u neku ruku jednosmeran jer se jednom upisan podatak u klasteru ne može nadopunjavati sadržajem sve dok ne bude obrisan. To prakticno znaci da ako imate velicinu klastera od 16 KB i desi se da se upisuje podatak od 10 KB, ostatak od 6 KB ostaje neiskorišcen, ali se u isto vreme prijavljuje kao zauzet i propada sve do brisanja sadržaja iz klastera. Zbog ovoga se teži da velicina klastera bude što manja kako bi procenat iskorišcenosti diska bio što veci. Hard diskovi koji se danas mogu naci na tržištu su sve veci i veci (sve su cešci oni kapaciteta 300 i više gigabajta) pa ponovo dolazimo u situaciju da nam je velicina klastera na njima kao i kod starog fat-a – 32 KB. Zbog ovoga je preporucljivo deliti disk na više particija, a ako ste vicni matematici, lako možete izracunati koliki bi bio gubitak prostora sa diskom od, recimo, 120 GB i klasterima od 32 KB odnosno koliko bi se uštedelo ako bi se disk podelio, na primer, na tri particije od 40 GB. Nije za zanemarivanje.


Tokom svakodnevnog rada, hard disk se pretvara u pravu džunglu razbacanih podataka koju je vrlo teško održavati. U takvom haosu cesto dolazi do gubljenja fajlova, njihovog lošeg imenovanja, promene lokacija, gubitka brzine i, što je najvažnije, živaca. Da bi se ti problemi sveli na najmanju mogucu meru, treba primeniti niz akcija i postupaka koji se svode na korišcenje alata za održavanje strukture fajl sistema. Ovi alati se u principu mogu podeliti na dve vrste: na one koji dolaze implementirani u samom Windowsu i one koje možete naknadno instalirati. Ako se pravilno koriste, alati koje nudi Windows mogu da budu sasvim dovoljni, ali vrlo cesto bolje rezultate daju specijalizovani programi za održavanje operativnog sistema kao što su programi za optimizaciju i dijagnostiku kvarova,zatim programi za defragmentaciju hard diska,održavanje fajl sistema,optimizaciju Windowsovog registry-ja...
Ako se vratimo na Windows alatke, osnovni program za održavanje je ScanDisk (CheckDisk) na koji ne bismo trošili više reci jer vec i vrapci znaju sve o njemu, samo cemo preporuciti redovno pokretanje bar jedanput nedeljno za Standard sistem skeniranja i jedanput mesecno za fizicko, Thorough, skeniranje. Pored toga, preporucljivo je skenirati disk svaki put kada dode do nepravilnog gašenja ili nepredvidenog resetovanja racunara. Defragmentacija diska upotrebom Microsoftovog Disk Defragmentera (ili nekog slicnog alternativnog rešenja) takode je obavezni deo održavanja integriteta hard diska i preporucljivo je sprovoditi je jedanput ili dvaput mesecno, u zavisnosti od toga koliko programa instalirate i deinstalirate. Šta je zapravo defragmentacija? Rekli smo ranije da se podaci upisuju u klastere, cime se stvara niz podataka koji ne moraju biti povezani da bi pripadali jednom zapisu odnosno odredenom fajlu. Uzmimo, na primer, jedan standardan Word dokument od stotinak kilobajta. Ovaj dokument ce biti zapisan u nekoliko klastera koji mogu biti fizicki razbacani po citavoj površini diska, što usporava pretraživanje i rad operativnog sistema jer citajuca glava diska mora da prelazi vece udaljenosti. Kada je jedan fajl „razbijen” na više delova koji su fizicki udaljeni, kaže se da je fragmentiran. Sada samo zamislite koliko puta dnevno nešto obrišete ili snimite na hard disk, koliko igara instalirate ili deinstalirate i koliko racunar koristi prostor na disku kao virtuelnu memoriju, pa cete dobiti sliku o tome kako to sve izgleda na fragmentisanom disku. Zato se pribegava procesu koji se zove defragmentacija, tokom kojeg se razbacani delovi fajlova skupljaju na jednom mestu kako bi obrazovali fizicki niz. Zavisno od toga u kakvom je stanju disk, defragmentacija može prilicno da potraje (a ne bi trebalo da se prekida) tako da je preporucljivo raditi je nocu ili kada vam racunar nije u upotrebi nekoliko sati
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника http://sdmanija.forumsc.net
Admin
Admin
Admin
Admin

Број порука : 903
Points : 4638
Reputation : 94
Join date : 07.06.2009
Age : 28
Локација : Smederevo

Higijena racunara!!! Vide
ПорукаНаслов: Re: Higijena racunara!!!   Higijena racunara!!! Empty19/6/2009, 22:25

Treci alat iz Windowsove palete je Disk Cleanup, program koji oslobada dodatni prostor na disku tako što briše nepotrebne podatke iz Temp i Download direktorijuma, Recycle Bina, a može i da deinstalira odredene komponente Windowsa. Naravno, sve ovo se može odraditi i „rucno”, ali tada treba znati tacno u kojim se direktorijumima nalaze nepotrebni podaci i privremene datoteke. Disk Cleanup ce biti posebno od koristi pri uklanjanju nepotrebnih fajlova koji zaostaju na hard disku nakon deinstalacije aplikacija, kao i za uklanjanje Internet sadržaja koji služi za offline pregled. Još jedna korisna opcija u Windowsu XP jeste Desktop Cleanup „carobnjak” koji uklanja suvišne precice s radne površine i tako poboljšava preglednost (program može da se pokrece automatski, u zadatom vremenskom intervalu).


Ukoliko dosta vremena provodite na Internetu, a narocito ako koristite browsere koji nisu bezbedni (Internet Explorer, u prvom redu), izloženi ste velikom riziku da „zakacite” neki od programa iz tzv. malware kategorije. U pitanju su virusi, trojanci, reklamne poruke, špijunski programi i druge pošasti koje znatno narušavaju ne samo bezbednost i privatnost podataka vec i integritet operativnog sistema, pa i nekih komponenti hardvera. Preporucljivo je simultano koristiti dve aplikacije za uklanjanje špijunskih i reklamnih programa i trojanaca , ali samo jedan antivirusni paket Dodatni nivo sigurnosti obezbeduju firewall programi koji omogucavaju pristup mrežnim resursima odnosno lokalnom disku samo onim programima koje korisnik „aminuje”.

I pored svih mera opreza, greške u radu koje uzrokuju gubitak podataka mogu da se pojave u svakom trenutku i ne moraju biti izazvane softverskim nedostacima. Jednostavan nestanak elektricne energije ili strujni udar u nepovoljnom trenutku – i eto glavobolje. Zato, pored uredaja za kontinuirano napajanje (popularni UPS), preporucljivo je redovno pravljenje rezervnih kopija (bekapovanje), bilo „rucno” bilo pomocu specijalizovanih alata kao što su Second Copy, Backup 2005, Image for Windows i slicni (izbor je uglavnom stvar ukusa)
Назад на врх Go down
Погледај профил корисника http://sdmanija.forumsc.net
Sponsored content
Higijena racunara!!! Vide
ПорукаНаслов: Re: Higijena racunara!!!   Higijena racunara!!! Empty

Назад на врх Go down

Higijena racunara!!!

Погледај предходну тему Погледај следећу тему Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum: Не можете одговорити на теме у овом форуму
 :: PC svet :: PC klinika, software -
Create a forum on Forumotion | © phpBB | Free forum support | Контакт | Report an abuse | Have a free blog with Sosblog